Gemotiveerd en goed gekwalificeerd personeel is van groot belang voor een organisatie. Het opleiden van werknemers kost tijd maar daarnaast ook geld. Er zijn diverse financiële impulsen voor het opleiden van personeel. OAZ subsidieadvies is gespecialiseerd in het signaleren en benutten van opleidingssubsidies passend bij een organisatie. Wilt u meer informatie over de opleidingssubsidies die OAZ subsidieadvies aanbiedt? Klik dan op een van onze producten!
Als werkgever kunt u te maken krijgen met werknemers uit een speciale doelgroep. OAZ subsidieadvies kan u ondersteunen bij het signaleren en verwerken van deze financiële mogelijkheden voor het in dienst nemen of het in dienst houden van mensen uit speciale doelgroepen. Bent u benieuwd geworden of u in aanmerking komt voor een van de regelingen? Klik dan op een van de producten en lees snel verder!
Iedere werkgever betaalt werkgeverslasten. Deze lasten kunnen oplopen tot ongeveer 30% van het brutoloon. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om op deze grote kostenpost te bezuinigen. OAZ subsidieadvies helpt u graag bij het onderzoeken van uw persoonlijke mogelijkheden tot afdracht van sociale lasten en premies. Meer informatie over onze producten op het gebied van sociale lasten? Klik dan snel op een van de producten!
Het overwegen waard: zij-instromers en herintreders in de Zorg & Welzijn!
Opleiden van werknemers
Veel organisaties en zelfs de overheid hebben er niet veel vertrouwen in om middels zij-instromers en herintreders de personeelstekorten in de zorg te ondervangen. Toch kan het je als werkgever veel opleveren om deze mensen in dienst te nemen door het aanbieden van bijvoorbeeld een oriëntatiebaan. De regeling SectorplanPlus biedt hiervoor een uitkomst.
Oriëntatiebaan
Vanaf 1 juni 2018 vormt de Oriëntatiebaan een onderdeel van de CAO VVT, maar past ook binnen organisaties in een andere branche. Deze banen zijn bedoeld om te oriënteren op werken en leren in een branche voor een periode van maximaal 3 maanden. De nieuwe medewerker wordt boventallig aangesteld en kan dit zien als een ‘snuffelstage’ met (behoud van) salaris die de medewerker krijgt van de zorginstelling waar hij stageloopt.
Het aantrekken en behouden van medewerkers in de zorg is lastig. Met de oriëntatiebaan biedt een werkgever nieuwe medewerkers de mogelijkheid op een natuurlijke manier in te stromen. Nieuwe medewerkers krijgen de kans het werken in de zorg eerst te ervaren. Tevens kan goede begeleiding ervoor zorgen dat het nieuwe personeel zich welkom voelt. Dit zorgt er weer voor dat de medewerker tevreden is en de kans groot is dat hij of zij na drie maanden bij de organisatie blijft.
Financiering
Voor initiatieven zoals het aanbieden van een oriëntatiebaan zijn financiële tegemoetkomingen mogelijk vanuit het ministerie van VWS, de RVO en de maatregel SectorplanPlus. We zetten ze hieronder voor jou op een rijtje.
Aanvraag SectorplanPlus tijdvak 4
Voor SectorplanPlus is het tussen 2 en 20 december 2019 mogelijk een aanvraag in te dienen voor tijdvak 4. Dit betreft een subsidieaanvraag voor opleidingsactiviteiten die in 2020 zullen aanvangen. Als je al organisatie oriëntatiebanen op de agenda hebt staan, dan kun je ze dus toevoegen aan je aanvraag!
Meer informatie?
Mocht je vragen hebben over de verschillende opleidingssubsidies of heb je vragen over de komende aanvraagtijdvak voor het SectorplanPlus? Neem dan contact op met Lotte van der Giessen: lvdgiessen@oazsubsidie.nl of bel 088-5600700.